Merre is kellene fejlődni?

Azt írtam az induló posztomban, hogy az emberiségnek együtt kellene fejlődni valamerre. De merre? Miben rejlik mondjuk egy arab szőnyegárus, egy távol-keleti biológus és egy budapesti Tesco-pékségben dolgozó ember jövőjének a kulcsa? Világos, hogy földrajzi és kulturális okoknál fogva és életcéljainkat tekintve nagyon különbözőek vagyunk, még olyan alapfogalmak is mást-mást jelentenek számunkra mint család, munka, vallás, szórakozás és így tovább. És ha fel is rajzolunk egy kívánatos jövőt, azt vajon hogyan érhetjük el?

Vannak azért közös igényei minden embernek: táplálékot szeretnénk, fizikai kényelmet és biztonságot, orvosi ellátást és oktatást. Ezeknek a minősége sem utolsó kérdés. Természetes, hogy a fentieket mindenki számára biztosítani kell. Legyen akármilyen kormánya is egy országnak, demokratikus vagy elnyomó, ezeket képes lehet biztosítania. (Már csak önérdekből is, hogy ne lázadjanak fel az alattvalóik. Persze az oktatás kicsit kényes kérdés, mert ott csábító manipulációs lehetőség van, de erre most nem térünk ki.)

A fejlettebb régiókban élő emberek (közül azok, akik érzékelnek is a régióik fejlettségéből valamit és nem a periférián élnek) például az internetet, szoláriumot, taxirendelő appot és egyebeket is olyan alapnak tekintik, mint azt, hogy folyik a víz a csapból. Azon túl, hogy nincs erkölcsi alapunk megvonni a lehetőséget, hogy más is birtokolja azokat a javakat, amelyeket mi, még az is igaz, hogy ezek a javak egy kényelmesebb élet felé visznek bennünket. Általánosan tehát elmondható, hogy a technológiai fejlődés minél szélesebb elterjedése az emberiség közös célja kell, hogy legyen. Ez is megvalósítható bármely politikai irányítás alatt vagy bármely kultúrában. (Láttam már Korán-olvasáshoz appot, csak hogy egy érdekességet mondjak és visszautaljak a poszt elejére. Vagy gondoljunk a gyors kínai technológiai fejlődésre, amely ország nem éppen demokratikus.)

Ez minden, vagy van még valami? Mi kellhet még, ha van táplálék, fizikai kényelem, orvosi ellátás, internet, stb.?

Két dolgot említek: 1) az egyik az ahhoz való jog (illetve az arra való igény), hogy az ember beleszólhasson a nálánál, a saját életénél kicsit nagyobb léptékű dolgokba. Illetve az a tudat, hogy ezt megteheti ha akarja. Például szavazással, valódi alternatívákkal. Ha ez nincs, az bezártságérzéshez, frusztrációhoz, tehetetlenségérzéshez vezet. Megeshet ám az is (mint ma Magyarországon), hogy az alternatívahiány nem elnyomás következménye, hanem a politikai szereplők impotenciájáé.

2) A másik amit említenék, az annak a lehetősége, hogy más, a mieinktől eltérő világokat, kultúrákat megismerjünk. Sok minden van, ami más kultúrákban érdekes, azokból megtanulandó. És persze sok olyan van, amit tökéletesen idegennek érzünk és sose tudnánk a magunkévá tenni. Miért ne lehetne érdekes úgy a tangó vagy egy indiai mozifilm, hogy ne akarnánk százezer argentint vagy indiait minden nap magunk körül?

Ti mit tennétek hozzá ehhez a listához? Netalántán elvennétek belőlük valamit?

A poszt indító kérdésének második része az volt, hogy hogyan érhetjük el a felvázolt jövőt, a fenti lehetőségek minél szélesebb körű biztosítását? Az nyilvánvaló, hogy a fenti 1) pont a szabad társadalom jellemzője, melyben vannak alternatívák és versengő szereplők. Itt már mutatkozik eltérés az azt megelőző dolgoktól (mint táplálék, technikai haladás, stb.), melyek nagyjából mindig biztosíthatók.

Kicsit kevésbé nyilvánvaló, hogy a 2) pont sem megy könnyen olyan esetben, ha a politika nem biztosít “elegendő” szabadságot az embereknek. Minden, a hatalmat minden áron megtartani igyekvő kormányzatnak kellemetlen az, ha a polgárai látják, hogy mennek a dolgok máshol és van összehasonlítási alapjuk. Az ilyen kormányzatoknak mindig célja, hogy az ő valóságmagyarázatuk legyen az érvényes. Ehhez pedig korlátozás kell, az emberek világra való nyitottságának beszűkítése kell. Vagy nem? Elképzelhető-e olyan elnyomó társadalom, mely nyitva hagyja az ablakot a külvilágról való tájékozódás felé?

Amiket fent leírtam és amiket még le fogok, nem tartalmaznak világmegváltó ötleteket, egyszerűen csak kérdéseket vetek fel, melyekre adok egyféle választ. Más válaszok is lehetségesek, a cél éppen az, hogy gondolkodjunk és válaszokat adjunk. Ezt a későbbiekben nem fogok újból leírni, de minden poszt végére odaértendő. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s