“Leegyszerűsített” kormányzás – I

Úgy látszik, hogy manapság az egyszerű kommunikáció, párszavas politikai jelmondatok korát éljük. Ez talán mindig is így volt, de a pár másodperces reklámspotokon edzett szavazók korában talán még inkább így van. A politikusok nem bonyolult gazdasági, oktatáspolitikai és egyéb szakmai programokkal igyekeznek választást nyerni, hanem radikális, egyszerűen megfogalmazható és megérthető kampányszövegeket sulykolnak: megvédjük a magánnyugdíjat, harcot indítunk a brüsszeli technokraták döntései ellen, falat építünk a mexikói határra, és így tovább. Nem hinném, hogy ez csak a népnek szól, és közben a háttérben a vezetőink felelősségteljesen dolgoznának a nyugdíjrendszer időzített bombáján itt, vagy a munkaerőpiaci kihívások megoldásán ott. Elmondom, miért gondolom így.
1) Ezek a vezetők valóban “ilyenek”. Trump megmondta magáról, hogy ő okos ember. Aki magát okosnak tartja, az nem kezd el bonyolult kérdésekben elmélyülni, mert akkor még rájön, hogy nem érti őket, tehát nem is annyira okos. Az ilyen politikusok a Széles Gáborokat nem hasznos idiótának nézik, hanem velük egy akolból valóknak tartják őket. Egy ország vezetőjének persze nem is kell mindenhez értenie, elég ha szakminiszterei, tanácsadói megvilágítják a főbb pontokat. Csakhogy a világot egyszerűnek látni akaró vezetők nem szakmailag jó emberekkel veszik körbe magukat – éppen az előbb mondottak miatt. A magyar miniszterelnök is mondta már, hogy a miniszterek fő feladata a politikai akarat végrehajtása (és nem a szakmai munkavégzés, aminek aztán maga nem is értené a miértjeit).
2) Fókusz egy-egy ügyre. A komplex gondolkodás kerülése okán is előjön az, hogy ezek a típusú politikusok egy-egy ügyre (amely persze időben változik: magánnyugdíjak, utána rezsiharc, utána migránsok, stb.) fókuszálnak. Egyszerre egyetlen ügyre koncentrálni egyszerűbb, jobban is kommunikálható. Win-win.
Nem véletlen, hogy Trump agyába sem lehet bele látni és alig tudni valamit a politikai programjáról: a gondolkodása nem koherens, elveken alapuló, időben többé-kevésbé állandó; sokkal inkább rögtönzött és egy-egy történés könnyen elviszi új irányba. Folyamatos meglepetéseket fog okozni otthon és külföldi partnerei számára is. (Mindezekkel együtt úgy gondolom, ha már megválasztották, meg kell neki adni az esélyt. Nem lehet előre megvonni a mérlegét.)
3) Hatalom-mámor. Azt látjuk, hogy ezek az emberek sokszor és hosszan nagy népszerűségnek örvendenek. Ez végső soron érthető: gyorsan ható és hatékony gyógyszert kínálnak az égető és valóban létező bajokra. Aztán a népszerűség céllá válik, hiszen ez biztosítja a hatalomban maradást, a hatalomban maradás pedig azt, hogy az ő akaratuk a legmagasabb szinten érvényesüljön. Az igazságuk abszolúttá (egyedül meghatározóvá) tehető.
4) A politikai korrektség elutasítása. Mivel nem szoktak kételkedni és a saját igazságukat abszolútnak vélik, a politikai korrektség (ami néha valóban túl van tolva) nagy ellenségük. Az, hogy más is mondhatja a saját igazát, és ezzel kényelmetlen disszonanciát keltsen, megbontsa az egyszerű világot, üldözendő.
Miután (nem kimerítő jelleggel) megvizsgáltuk a manapság sikeres vezetőknek egyes személyiségjegyeit, a következő posztban megnézzük, hogy mik a következményei hogy ilyenek vannak hatalmon, kerülnek hatalomba.
Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s