“Leegyszerűsített” kormányzás – II

Az előző posztban röviden megnéztük, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek a mostanság nagy sikerű politikusok. Ebben a posztban mondunk néhány lehetséges következményt, ha ilyenek sokáig vannak hatalmon vagy túl erősek.

1) A túl egyszerű megoldások általában egyszerűen rosszak. Egy ország komplex, sok tényezős, dinamikus rendszer, melyben kis változtatások hamar tudnak komoly következményekhez vezetni, vagy éppen nagy változtatások csak lassan hoznak eredményt. A döntések következményeit nagyon nehéz felmérni és időnként nem is lehet teljes egészében – de meg kell próbálni. A körültekintően meghozott döntések – melyek több nézőpontot vesznek figyelembe és az érintettek bevonásával születnek – sokkal sikeresebbek. Régi módszerek nem mindig működnek új környezetben, ezért egy vezetőnek és az általa választott szakértőknek illik naprakésznek lenni új technológiákban, nyitottnak kell lenniük új, mások által talált megoldások adoptációjában. Ha valaki túlságosan hisz a saját képességeiben, nem lesz kész erre.

Példa: az oktatás mai vezetői azt mondják, hogy a gyerekeknek nagy lexikális tudással kell rendelkezniük és egy központi, uniformizált könyv elegendő. Ők még olyan világban szocializálódtak, amikor ezek a módszerek többé-kevésbé működtek. (És hát ők maguk sikeresek is lettek, országirányító politikusok. De generációjuknak csak egy nagyon kis részét reprezentálják.) Ám akkor még nem volt számítógép, mobil vagy Facebook. Hogyan várható így, hogy valaki megértse a jelenkor tinédzsereinek világát, vagy az oktatás jelenkori kihívásairól átfogó képet kapjon?

2) Hosszú távú döntések elmaradása. Mivel az “egyszerű kormányzásban” a politika időről időre egy-egy szlogenre van felépítve, ezen az aktuális szlogenen kívüli kérdésekre senki sem figyel akinek az dolga lenne. Döntések a szlogenen kívüli területeken csak akkor születnek, mikor már kiáltó a probléma vagy az emberek túl hangosan panaszkodnak és az már politikailag kezd kényessé válni.

Példa: mindenki tudja, milyen helyzetben van a hazai egészségügy már régóta: kevés és alulfizetett orvos és nővér, hosszú várólisták, hálapénz. A megoldás nem hogy nem egyszerű, hanem nagyon nehéz. Sok érdeksérelemmel, átmeneti nehézségekkel, lázadozással járna, és mindez nehezen kommunikálható, nehezen értethető meg a választókkal. Ezért inkább nem történik semmi. (Legyünk igazságosak: éppen most van némi béremelés, ami egy vödör víz az égő házra.)

3) Primitív kommunikáció, egyszerű kategóriák. A lebutított kommunikáció során nincs lehetőség és akarat a gondolatok kifejtésére. Márpedig bizonyos dolgokat nem lehet röviden elmagyarázni. Ehelyett jönnek az egyszerű fordulatok (harc, győzelem) és az egyszerű kategóriák (hajléktalan, migráns, kommunista vagy éppen náci). Igaz, hogy az “átlag választó” erre rezonál, de nem biztos, hogy ki kell szolgálni az ízlését.

Példa: Gyurcsány és Vona egymásra találtak. Óriási a különbség a két politikus között, és ők maguk tiltakoznak a leghevesebben az összemosás ellen. De ha sikerül úgy láttatni, hogy egyformák, egyszerűsödik a kommunkáció, elég egy ellenségre célozni (és – szavazói oldalról – elég egy ellenséget utálni, nem okoz ellentmondást, hogy két olyan pártra kell egyszerre köpni, amik maguk is utálják egymást.)

4) Főleg gazdasági kérdésekre való koncentráció. Egy állam működtetéséhez sok pénz kell. Még akkor is (vagy éppen akkor különösen) ha az állam rosszul működik. Emiatt természetes, hogy a pénzügyek és a gazdaság fontos szerepet játszanak a politikusok döntéseinél. De a hosszú távlatokban nem gondolkodó vezetőktől nem várható el, hogy olyan befektetéseken gondolkodjanak, amelyek a közeljövőben (egy-két parlamenti ciklus) nem térülnek meg. Ilyen az oktatás, nyugdíj, környezetszennyezés elleni küzdelem de szinte minden egyéb lényeges kérdés is.

Egyszerű gondolkodás és világlátás ritkán vezet értékhez. Erre tanít Mozart, Newton, Dosztojevszkij.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s